Årsmöte

I morgon onsdag är det sista dagen att anmäla sig till årsmötet för vår förening Stenänga förskola. Det går bra att skicka ett sms.

Årsmötet är torsdagen den 25 april kl.18.00. Vi bjuder på smörgåstårta.

Info föräldrar

Vi på Stenänga säljer Majblommor!

Majblommans riksförbund arbetar för barns rättigheter och för att minska barnfattigdomen i Sverige.

Många mål från läroplanen vävs in, inte minst värdegrund. Barnen på Stenänga förskola får möjlighet att hjälpa andra barn genom försäljningen av majblommor.

Under dagen kommer vi hänga upp beställningslappar om ni vill köpa! Kanske vill farmor/farfar, mormor/morfar, faster, morbror, kusiner eller andra närstående också köpa årets majblomma av oss! Ni kan också skicka sms till oss om ni vill beställa.

Verksamhet krumelurer

Denna vecka har krumelurerna:

I tisdags var vi på utedag vid grillkåtan.

”Det var högt att gå i en backe”

”Vi grillade hamburgare och lekte”

”Vi plockade skräp en liten stund. Det ska inte vara i naturen. Det är farligt för djuren. Skräp-Gunnel satt och åt och drack och sen bara kasta hon det på gräset”

I onsdags var vi på församlingshemmet och såg påskspel.

”I går kollade vi på påskspel på Junibacken”

”Vi åt mat på Färsinga”

”Det handlade om att de hängde upp Jesus på ett kors, sen vaktade vaktmästaren, sen skakade marken och då blev han rädd och sprang iväg, sen la dem han i en grotta och då trodde alla att han var död fast det var han inte. Sen fick han träffa sina kompisar i tre veckor, sen dog han på riktigt”

”Sen fick man klappa fåren och känna på palmerna”

Idag har några barn varit på skolbesök och några har varit vid Ica kvantum och sålt majblommor.

”Vi har ätit korv på skolan och gått på stenar”

”Man sa ”vill du köpa majblommor”

”De kosta 40, 60, 20. Man kunde betala pengar eller swisha”

Verksamhet-Knottarna

Vi har haft några veckor nu med flera utedagar där vi gått iväg, massor av skratt, sagorna om Bockarna Bruse och fem små aporna men framförallt Tre små grisarna har dramatiserats, lekts, dansats, berättats.

Vi ser matte i alla möjliga situationer just nu, det är ett av våra prioriterade mål. Vi kan redan se tydliga tecken på hur barnen börjar uppmärksamma framför allt antal, de räknar, frågar, visar på fingrarna, ramsräknar spontant.

Ödessymfonin tog vi upp med projektorn på väggen. Vi tänkte det som ett allmänt uttryck för känslor. Och visst tolkades det känslor av barnen men på annat sätt. ”vargen kommer” ”gömma oss” ”Inte ta oss vargen”när musiken var pampig. De ville höra den igen och igen även om den nog uppfattades lite läskig med.

Även ute har leken Tre små grisarna startat spontant ”Akta vargen” och eftersom berättelsen är så välkänd hos alla barnen nu så är nästan alla med.Det blir en gemenskap av det. Allt eftersom kommer barnen fram till att de vill bygga ett hus av sten. Ett barn hämtade kuddarna och flera barn benämnde dem med sten/ tegelsten. En varm gryta hämtades av ett barn som vargen kunde hamna med rumpan i. Många skratt första gångerna men numera brukar även alltid något barn kasta ”plåster” till vargens rumpa.

Barnen delar alltid ut vargrollen till någon av oss pedagoger. Vi får instruktioner att vi ska blåsa och så ropar de och/ eller virrar på huvudet, gör stopptecken med handen att vi inte får komma in och att huset inte går sönder för de har byggt av ”sten”.

Vi uppfattar mycket glädje hos barnen kring Tre små grisarna. När vi varit i skogen plockar de grenar för att bygga stuga, de klättrar över stenrös och säger att de är i stenhuset. På utedagen i denna veckan plockade de stenar och pinnar med hem så ”vi bygga huset grisarna”.

Vi njuter av att komma iväg till nya miljöer även om vi har en härlig trädgård.