Om Stenänga förskola

Vad roligt att ni vill veta lite mer om oss. Vi är en fristående förskola som finns i norra delarna av Sjöbo tätort. Vi är 25 barn på förskolan men delar oftast upp oss i grupper.

Vi har gott om plats inne i våra fina lokaler. Även ute har vi rejält med plats där vi förutom gungor och sandlådor även har lekstuga, egen pulkabacke, stor gräsyta och klätterträd.

Nära förskolan har vi dessutom Stenänga-området där det finns skog och äng som vi använder.

När vädret tillåter äter vi lunch och mellanmål på vårt trädäck eller sittandes i gräset.

Vi tänker på vår miljö, när vi handlar vår frukost och vårt mellanmål väljer vi helst närproducerat. Lunchen hämtar vi på Färsingaskolan. Vi handlar också begagnat när det passar.

Vi bjuder regelbundet in föräldrar och syskon till drop-in vid olika traditionella högtider som midsommar och lucia men även frukostbuffé, julpyssel och familjedag.

Några dagar i veckan jobbar vi med något projekt som utgår från barngruppen. Ibland stannar de äldsta barnen kvar ute över lunchen för att grilla eller laga mat på Trangiakök.

Vår förskola drivs som en ekonomisk förening där varje familj är medlem. Huvudman för förskolan är styrelsen som består av Förskolechef och invalda föräldrar.

När man blir medlem förbinder man sig att ha arbetsplikt för närvarande ca 15 timmar per år och familj. Det är fördelat på fyra tillfälle under året och två av dem fungerar även som ett slags arbetande familjeträffar. Inga timmar ligger förlagda i barngruppen eller dagtid på vardagar. Man betalar en insats f.n 200 kr/familj när man börjar på förskolan och sedan betalar man 200 kr /år och familj i medlemsavgift. Man betalar samma förskoleavgift som i den kommunala förskolan.

Barn i förskolan drabbas i bland av infektioner mm och då har vi en kontaktsköterska på BVC samt broschyren När ditt barn blir sjukt som stöd för att tillsammans med föräldrarna göra en bedömning om barnet kan vara på förskolan eller om det bör stanna hemma för egen eller för de övriga barnens skull.

Barnen på Stenänga förskola är olycksfallsförsäkrade hos Länsförsäkringar genom Sjöbo kommun.

Vi följer Läroplanen för förskolan, vi upprättar arbetsplan och likabehandlingsplan och vi står under tillsyn av Sjöbo kommun.

Vi erbjuder utvecklingssamtal 1-2 gånger per år.