Om Stenänga förskola

Vi är en fristående förskola som finns i norra delarna av Sjöbo tätort. Vi är ca 25 barn på förskolan. Vi drivs som en ekonomisk förening där föräldrar och rektor sitter i styrelsen. Som förälder är det valfritt hur mycket du vill engagera dig, men är du intresserad finns stora möjligheter om du blir invald i styrelsen, som är huvudman för förskolan.

Vi värnar om kontakten mellan förskolan och er föräldrar. Vi bjuder regelbundet in föräldrar och syskon till drop-in. Till midsommar bjuder vi in till midsommarfest med tårtbuffe och till jul bjuder vi på stor julfest på Ågården med luciatåg, tomte, dans kring granen och speleman. 

Vi har gott om plats inne i våra fina lokaler som är fördelade i två byggnader. Vi öppnar och stänger tillsammans, men under dagen är vi uppdelade i Knottar 1-3 år och Krumelurer 4-5 år. Även ute har vi rejält med plats där vi förutom gungor och sandlådor även har egen pulkabacke, stor gräsyta, klätterträd och en loge där vi leker och kör med cyklar och traktorer. 

Nära förskolan har vi dessutom Stenänga-området där det finns härlig natur. Å att håva i, bro att leka Bockarna Bruse på, hage att klappa får i och skog och äng att leka i och på.

Vi har tre stycken lådcyklar som används flitigt. Både barn och personal tycker om friheten cyklarna ger och tar oss gärna iväg på längre utflykter.

När vädret tillåter äter vi lunch och mellanmål utomhus i vår fina trädgård. En dag i veckan är Krumelurerna på utedag och då brukar vi passa på att göra egen mat på triangakök eller grilla.

Vi är miljömedvetna och använder oss av sopsamlarmonster för att sortera. Vi deltar varje år i skräpplockardagarna. På våren odlar vi olika grönsaker/frukter i pallkragar. Vi har smultron, jordgubbar, gurka, gräslök, björnbär, hallon, vinbär mm. Barnen älskar att gå i trädgården och mumsa i sig av odlingen.

Frukost och mellanmål gör vi själv, medan lunchen köps av Rönåsrasten. 

I våra olika grupper arbetar vi i processer utifrån barnens intresse och våra mål i arbetsplanen. Vi erbjuder utvecklingssamtal varje höst samt vid behov. 

På vår förskola har vi som vision att vi tror på barnens förmågor. Att se och lyfta det enskilda barnet är vår styrka. Utan trygghet och omsorg sker inget lärande!

När ditt barn börjar på förskolan blir du som förälder även medlem i föreningen. Ett medlemskap innebär att du förbinder dig till arbetsplikt för närvarande ca 15 timmar per år och familj. Det är fördelat på fyra tillfälle under året och två av dem fungerar även som ett slags arbetande familjeträffar. Inga timmar ligger förlagda i barngruppen eller dagtid på vardagar. Man betalar en insats för närvarande 200 kr/familj när man börjar på förskolan och sedan betalar man 200 kr/år och familj i medlemsavgift. Avgiften för barnets plats är samma som för de kommunala förskolorna i Sjöbo kommun.

Barnen på Stenänga förskola är olycksfallsförsäkrade hos Länsförsäkringar genom Sjöbo kommun.